Vanliga frågor och svar om solpaneler (FAQ)

Familj som installerat solpaneler

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna vi stöter på om solkraft, solpaneler och annat relaterat. Vi fyller kontinuerligt på med nya frågor och om du inte hittar svaret på det du undrar över så är du välkommen att höra av dig till oss så kompletterar vi listan.

Hur mycket kostar det att installera solceller?

Kostnaden för att installera solceller varierar beroende på storlek, plats och andra faktorer. Det är bäst att be om en offert från flera leverantörer för en exakt uppskattning. Kom ihåg att det finns statliga bidrag och skattereduktioner som kan minska kostnaden. En ”normal” installation brukar hamna mellan 80 000 och 150 000 kronor.

Hur länge håller solceller?

De flesta solcellspaneler har en garanterad livslängd på 25-30 år, men de kan ofta fungera längre än så med lämpligt underhåll.

Kan jag producera solel även under molniga dagar?

Ja, solceller kan fortfarande producera elektricitet under molniga dagar, men effektiviteten kan minska beroende på molnigheten.

Behöver jag ett batteri för mitt solcellssystem?

Det beror på dina behov. Ett batteri lagrar överflödig energi för användning när solen inte skiner, vilket kan vara särskilt användbart under kvällen eller molniga dagar.

Hur mycket underhåll kräver solceller?

Solceller kräver minimalt underhåll. Dock bör de rengöras regelbundet för att ta bort smuts och skräp för optimal effektivitet.

Påverkar solceller fastighetens värde?

Ja, solceller kan öka fastighetens värde eftersom de erbjuder framtida energibesparingar för potentiella köpare.

Hur stor yta behöver jag för att installera solceller?

Det varierar beroende på ditt energibehov och panelens effektivitet. En solcellsexpert kan ge en rekommendation efter att ha utvärderat din fastighet och ditt energibehov.

Kan jag sälja överflödig energi tillbaka till elnätet?

Ja, du kan sälja överflödig energi tillbaka till elnätet. Detta kallas ofta för produktionsavtal och kan ytterligare minska dina elräkningar.

Vilka är de bästa solpanelerna på marknaden?

Det finns många högkvalitativa solpanelstillverkare. Vilken som är ”bäst” kan bero på specifika behov, budget och önskad effektivitet. Det är klokt att titta på och jämföra flera märken innan du fattar ett beslut.

Hur lång tid tar det att installera solceller på mitt tak?

En genomsnittlig installation av solceller på ett villatak tar vanligtvis 1-3 dagar, beroende på systemets storlek och komplexitet. Det kan dock variera beroende på väderförhållanden och andra oplanerade faktorer.

Behöver jag något särskilt tillstånd för att installera solceller?

I de flesta kommuner i Sverige behöver du bygglov för att installera solpaneler. Dock kan det vara undantag, så det är alltid bäst att konsultera med din lokala kommun eller en expert innan installation. Ofta kan din leverantör hjälpa dig med detta.

Hur vet jag om mitt tak är lämpligt för solceller?

För bästa effektivitet bör ditt tak vara söderriktat, ha en lutning på mellan 20-60 grader, och ha minimal skuggning från träd eller andra byggnader. En expert kan göra en detaljerad bedömning av ditt taks lämplighet. Läs mer i vår artikel om att välja plats för dina solceller.

Vad händer om en av mina solpaneler går sönder?

Om en panel går sönder eller slutar fungera kan den enskilda panelen oftast bytas ut utan att påverka resten av systemet. De flesta tillverkare erbjuder garantier för sina paneler.

Hur påverkas elräkningen efter installation av solceller?

Efter installation av solceller kommer du generera din egen el, vilket bör leda till en betydligt lägre elräkning. Hur mycket du sparar beror på systemets storlek och ditt elanvändningsmönster.

Är det möjligt att installera solceller om jag bor i en lägenhet?

Det kan vara mer komplicerat för lägenhetsinnehavare, men det är möjligt om fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen godkänner. Många föreningar överväger gemensamma solcellsanläggningar på byggnadens tak.